FILE PHOTO; China's President Xi Jinping attends a welcoming ceremony for Brazil's President Michel Temer (not pictured) at the Great Hall of the People in Beijing, China September 1, 2017. REUTERS/Thomas Peter

Liderul suprem al Chinei, Xi Jinping, se confruntă cu siguranță cu provocări severe, printre care se numără o populație îmbătrânită, o datorie publică locală dezlănțuită și un guvern american hotărât să limiteze accesul Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) la tehnologia occidentală avansată. De asemenea, America își revizuiește forțele armate și își galvanizează alianțele pentru a se pregăti de un război pentru Taiwan. Cu toate acestea, există încă numeroase dovezi că, în termeni militari, puterea chineză este departe de a fi la limita maximă.

Să luăm ca exemplu bugetul de apărare al Chinei. Acesta a crescut în medie cu peste 9% pe an de când liderii chinezi au lansat un program ambițios de modernizare militară la sfârșitul anilor 1990. În 2023, se estimează că bugetul militar oficial al Chinei va fi de 224 de miliarde de dolari, al doilea după cel al Americii, care este de aproximativ patru ori mai mare. Creșterea cheltuielilor pentru apărare într-un asemenea ritm este mai dificilă în condițiile unei economii în încetinire.

Cu toate acestea, cheltuielile pentru apărare sunt prevăzute în buget să crească în acest an cu 7,2%, aproximativ în concordanță cu rata de creștere a PIB-ului nominal preconizată de China. Bugetul militar exclude unele elemente-cheie, cum ar fi dezvoltarea armelor. Cu toate acestea, este un indicator de tendință util, sugerând că Xi menține cheltuielile de bază pentru apărare la 1,6-1,7% din PIB, aproximativ la fel ca în ultimul deceniu.

China vs. America. Cum intenționează Xi Jinping să reducă decalajul militar dintre cele două puteri

 

 

Lasă un răspuns